torsdag 1 november 2012

Steg-för-steg-beskrivning på Kungakrona i luffarslöjdJag hoppas att ni som vill försöka, kommer att lyckas med konststycket att veva ihop en Liten Kunga-Krona som dekoration till ert hem! 

LYCKA TILL!

Jag brukar köpa Najtråd 1,5 mm i trepack och järntråd 0,7 mm i tvåpack på Claes Ohlson.

Förutom najtråden och järntråden behövs bara en liten rundtång och en liten avbitartång som redskap.

Börja med att klippa till 8 st "pinnar" av najtråden, ca. 43 cm långa och forma allihop till något som liknar ett M.

Klipp ytterligare 2 stycken "pinnar", också de av najtråden, ca 35 cm långa. Forma dem till ringar och fäst ihop ändarna i varandra, så ni har två slutna ringar.

Snurra därefter ett ögleband av najtråd och klipp av från spolen när öglebandet är totalt ca 35 cm långt.

Veva fast den första ringen med öglebandet med den tunnare järntråden.

Därefter vevas den andra ringen fast ovanpå, klipp av en ganska lång järntråd så den räcker hela vägen och trä runt ringen och genom öglorna, nästan som när man "kastar" runt en tygkant.

Bottenringen till kronan är nu klar!

Ta sedan två stycken av de M-formade 43 cm-pinnarna och fäst ordentligt med kryssfattning, runt den övre ringen i kronringen. Böj upp och inåt och neråt, de två spröt längst ner och fäst runt den nedre av ringarna i kronringen så det blir stadigt och stabilt.

Veva därefter järntråden runt, runt så tätt som möjligt, så de två 43-cm-pinnarna sitter stadigt ihop hela vägen ända till slutet.

Fäst M-pinnen i avslutet, på motsatt sida, i kronringen på samma sätt som i början.

Ta nu två nya pinnar och gör på samma sätt, 2 pinnar åt gången, med jämt mellanrum, och fortsätt pinne för pinne tills det till slut finns åtta bågar på kronan, när man har trykt ihop dem i mitten så det liksom blir ett M av alla pinnarna.

Nu är kungakronan klar, det fattas bara ett kors eller annan dekoration mitt uppe på nedåt-böjen på kronan. 
Korset tror jag ni kan lista ut själva hur ni ska göra. 
Man kan även vira pärlband runt hela eller delar av kronan om man vill... och smycka med prismor...tänk bara på att om ni ska ha tända ljus inne i mitten, så använd prismor och pärlor av glas och inte plast, som smälter och kan börja brinna! 

Den här beskrivningen gäller den mindre kronan. 
Vill ni göra den större, är det bara att ta längre pinnstorlekar, tänk då på att även göra kronringens öglor betydligt större!
LYCKA TILL! 

OBS : Om ni gör en kungakrona efter min beskrivning, så kan ni väl vara vänliga och skriva en liten kommentar här, så jag vet vilka ni är... och länka gärna till er färdiga krona så jag får se! 
Det känns så trist att dela med sig av en egen konstruktion om man inte vet till VEM... om ni förstår hur jag menar...!?

3 kommentarer:

Coco sa...

I love your crown ! I will try it and will send you a picture if I do. Thanks for the tutorial.

wingsofwhimsy sa...

I made your crown following these instructions, thank you :-D I've blogged about it here: http://wingsofwhimsy.wordpress.com/2014/03/22/diy-fil-de-fer-royal-crown/

Love&Light
Gunnvor Karita :-)

Linett löndal sa...

Snygga kronor! Gjorde en ikväll, kan dock inte lägga upp bild, men jag blev nöjd. Roligt att någon lägger upp lite pyssel med enkla beskrivningar, tack för det :)