söndag 15 januari 2012

Inspiration efter gammal allmogeljusstakeNär jag var i Skara med slöjdhandledargruppen i höstas och fick besöka Skara Stadsmuseums magasin med allmogesaker, så föll jag pladask för en gammal, gammal hemmagjord ljusstake som de hade där!
En ljusstake så enkel och simpel i sitt utförande att det nog inte går att tillverka en stake så mycket enklare!
Har haft den i tankarna sedan dess och idag drämde jag till och gjorde en liknande konstruktion till mig själv!Hittade en liten fyrkantig pinne igår, typ en sådan som vägarbetarna har och den sågade jag av i lämplig längd.
Satte sedan fast en dubbelvikt plåt som ljushållare med en skruv och en mutter som jag hittade i en låda och sedan sågade jag till en bottenplatta från bit av en vägglist som låg och skräpade!
Gjorde hål i den mitt på och slog in pinnen i bottenplattan.
Karvade ut lite mönster också, bara för skojs skull!
Målade med akvarellfärg och vips så var min stake inspirerad från ett gammalt museieföremål från allmogetiden klart!
Jag gillar den jättemycket men behöver sätta dit en bredare bottenplatta så att den står stadigare och så skulle jag behöva fästa en skyddande plåtbit högst upp och på sidorna runt pinnen så den inte blir så brandfarlig eftersom det nu bara är trä högst upp på toppen!
Det är ingen ljusstake man får lämna när det är ett tänt ljus i... men det ska man ju inte göra med några andra ljusstaker heller!
Kul att göra var den i allafall!
Gjorde en i går kväll, efter samma princip i luffarslöjd också... lite svårare och fippligare att göra ...... den är inte riktigt färdig ännu men visar den här ändå om någon vill se!

4 kommentarer:

Ewa`s Galleri sa...

Jättefin modell,men gäller nog att man har stor bottenplatta eller tyngd så den inte vippar
Ha en skön kväll

Hovtuppen sa...

Kul modell, den ska jag gömma i minnets skafferi till solen värmer och jag tar fram kniven

♥ Hannele på Hisingen sa...

Häftigt!

Filifjonkan 1 sa...

Nämen GerdaThyra...du är omöjlig alltså..skratt... ja den är ju jättefin faktiskt i all sin enkelhet Luffarslöjdstaken är med fin! Hm kanske inte luffarslöjd det där vid närmare påsyn men fin!