måndag 22 november 2010

Liten Kungakrona i Luffarslöjd


Beskrivning på LITEN KUNGAKRONA:

Jag brukar köpa Najtråd 1,5 mm i trepack och järntråd 0,7 mm i tvåpack på Claes Ohlson.


Förutom najtråden och järntråden behövs bara en liten rundtång och en liten avbitartång som redskap.


Börja med att klippa till 8 st "pinnar" av najtråden, ca. 43 cm långa och forma allihop till något som liknar ett M.


Klipp ytterligare 2 stycken "pinnar", också de av najtråden, ca 35 cm långa. Forma dem till ringar och fäst ihop ändarna i varandra, så ni har två slutna ringar.


Snurra därefter ett ögleband av najtråd och klipp av från spolen när öglebandet är totalt ca 35 cm långt.


Veva fast den första ringen med öglebandet med den tunnare järntråden.Därefter vevas den andra ringen fast ovanpå, klipp av en ganska lång järntråd så den räcker hela vägen och trä runt ringen och genom öglorna, nästan som när man "kastar" runt en tygkant.


Bottenringen till kronan är nu klar!


Ta sedan två stycken av de M-formade 43 cm-pinnarna och fäst ordentligt med kryssfattning, runt den övre ringen i kronringen. Böj upp och inåt och neråt, de två spröt längst ner och fäst runt den nedre av ringarna i kronringen så det blir stadigt och stabilt.


Veva därefter järntråden runt, runt så tätt som möjligt, så de två 43-cm-pinnarna sitter stadigt ihop hela vägen ända till slutet.Fäst M-pinnen i avslutet, på motsatt sida, i kronringen på samma sätt som i början.


Ta nu två nya pinnar och gör på samma sätt, 2 pinnar åt gången, med jämt mellanrum, och fortsätt pinne för pinne tills det till slut finns åtta bågar på kronan, när man har trykt ihop dem i mitten så det liksom blir ett M av alla pinnarna.


Nu är kungakronan klar, det fattas bara ett kors eller annan dekoration mitt uppe på nedåt-böjen på kronan. Korset tror jag ni kan lista ut själva hur ni ska göra. Man kan även vira pärlband runt hela eller delar av kronan om man vill. Och smycka med prismor...tänk bara på att om ni ska ha tända ljus inne i mitten, så använd prismor och pärlor av glas och inte plast, som smälter och kan börja brinna!

Den här beskrivningen gäller den mindre kronan. Vill ni göra den större, är det bara att ta längre pinnstorlekar, tänk då på att även göra kronringens öglor betydligt större!

LYCKA TILL!

1 kommentar:

Filifjonkan 1 sa...

Inte klokt GerdaThyra så mycket fint du gör,,,