tisdag 2 mars 2010

Tisdagstema : SKRÄMMANDE
Veckans TISDAGSTEMA är :
SKRÄMMANDE

Jag slår litegrann "två flugor i en smäll" med min tolkning idag!

När jag var ung och gick i skolan hade jag lite tudelad känsla över att hålla föredrag!
SKRÄMMANDE men samtidigt, lite spännande också!

Har nu i vuxen ålder, i princip, kommit över det mesta av "skrämselkänslan" att tala inför många människor, både genom vana och erfarenhet och att "livet själv" lär en att "det inte är så himla noga" och att man faktiskt kan bjuda på sig själv och till och med "göra bort sig en aning, utan att världen går under"!
SKRÄMMANDE har jag alltid, sedan jag var en liten flicka, även tyckt att Leonardo Da Vincis målning Mona-Lisa har varit...
I ett gammalt skolarbete från förr, har jag skrivit ner ett citat som den engelske konstkritikern Walter Pater en gång i tiden lär ha sagt om Mona-Lisa :
"Hon är äldre än klipporna omkring henne, likt vampyren har hon varit död många gånger och lärt känna gravens hemligheter"
Jag personligen, har som sagt var, ett ganska märkligt förhållande till Mona-Lisa... jag dras och har alltid dragits till henne, samtidigt som hon SKRÄMMER mig!
Det känns som om hon ser rakt igenom mig, som om hon VET något som jag inte vet.
Hon förefaller mig lömsk och har något av ond, bråd död och våldnad över sig.

När tavlan visades första gången, ansågs den ha gett målarkonsten en ny dimension av naturtrogen realitet, eller som konstnären Giorgio Vasari uttrycke det:

"När man betraktade halsgropen, kunde man svära på att man såg pulsen slå..."4 kommentarer:

Maria sa...

Att stå inför hela klassen och hålla föredrag när man gick i skolan det var skrämmande. Jag gillade det inte alls.
Bra tolkning till temat!
Ha en bra dag!

Pialotta sa...

Något av det mest skrämmande var att stå inför en hel klass/grupp för mig oxså, att hålla i taktpinnen.. stå där alldeles ensam.. så skrämmande.. gillar inte det som vuxen heller.. Mona Lisa med sitt léende, ja du tavlan kan man ha många synpunkter på:-) Bra inlägg, finfina foton:-)

Erik "Semlan" sa...

Gillar både fotot och din fina text om föredrag och Mona Lisa (och hennes följande ögon). En bra tolkning, klart annorlunda. Kan förstå att människor känner nästan skräck att stå inför en grupp och prata, hålla föredrag. Just skolföredragen hade ju extra nerv, då läraren ofta betygsatte föredraget. Men just detta har jag aldrig upplevt som skrämmande själv, tur det. Men nervositeten inför att "uppträda" dyker ofta upp, för att sedan försvinna så fort jag börjar prata. Tavlan har jag köat för att få se, blev lite av en västgötaklimax. Men gillar fotot på din mindmapping och konstkortet på damen. Har du hållit föredrag kring Mona Lisa även som vuxen (nu när du tappat nervositeten)? Du verkar ha bra material. :-)

Filifjonkan 1 sa...

Hej igen jaha lustigt att du sa det för jag tycker också den tavlan är så mörk och dyster, Vet ju att den är väldigt berömd och många tar om den men i mina ögon är den överreklamerad nu får an väl stryk för man säger så..hahah,,Men tala inför folk är inga problem för en Filifjonka de är av naturen glappkäftade Men skönt du kommit över ditt ed....skrattar igen. Ha det så bra